Native oglašavanje postaje najpopularniji način oglašavanja u digitalnoj sferi. Tradicionalni banneri i pop-up adsi su zastarjeli, intruzivni, jednom rječju – naporni. Zato je native oglašavanje doživjelo boom zadnjih par godina, prelazeći gotovo 60% svog trošenja na digitalni marketing.

Koja je razlika između klasičnog i native, odnosno nativnog oglašavanja? Klasično digitalno oglašavanje primjećujemo, te nas najčešće iritira, dok native oglašavanje u svome nazivu krije i svoju svrhu.

Native Advertising Institute definirao je native advertising kao plaćeno oglašavanje u kojemu oglas odgovara obliku i funkciji sadržaja medija na kojem se prikazuje. Ili, da lakše pojasnimo – native oglas je, na primjer, urednički članak o modnim trendovima na modnom portalu. Na kraju tog članka, preporuča se odlazak na stranicu branda koji je taj članak/native oglas platio.

No, s obzirom da smo o native oglašavanju već pisali, nećemo vas gnjaviti s već napisanim, nego ćemo odmah krenuti s preporukama kako da napišete fantastičan native oglas koji zaista prodaje.

Prilagodite kreativu, odnosno copywriting, formatu za koji pišete

Postoji više vrsta native oglasa. Recimo, Outbrain navodi pet:

  • Content preporuke
  • In-feed oglasi
  • Paid search oglasi
  • Search i promovirani članci/listings
  • Reklama unutar članka s nativnim elementima

Što se iz ovoga može zaključiti? Prvo, da su native oglasi posvuda. Drugo, da se razlikuju poprilično u svojoj formi. Search oglasi i članci zahtjevaju potpuno drugačije načine komunikacije i copywritinga.

Članak ima, recimo 1000 riječi. Iskoristite tih 1000 riječi u svoj potpunosti. S druge strane, search oglas ima 30 znakova za headline i 90 znakova za subheadline. I tih 30 znakova znači da copywriting treba “ići u glavu”. Copywriting nije uvijek profinjen, nažalost. Zato za kratke formate budite direktniji, jasniji, dok za duže formate slobodno pustite kreativnost, no nemojte odlutati.

Isto tako, pazite na tone of voice. Naime, ako je vaš članak namijenjen ženskoj publici, te je na ženskom portalu koji ima tone of voice bliži ženama, nije prirodno, niti produktivno da vaš članak bude kratak, direktan, stručan, suhoparan i robotski. Vodite računa o tome kako se piše ostali content na platformi jer cilj je da vaš plaćeni content bude što bliže ostalim člancima.

Ne obećavajte u headlineu što ne možete ispuniti u tekstu

Nemojte pisati clickbaitove, molimo vas. Da, click-through-rate će vam biti visok, ali napravit ćete si više štete nego koristi.

Recimo, mogli smo komotno ovaj članak nazvati “Pet native ad TAJNI koje DIGITALNI STRUČNJACI ne žele da ZNATE (FOTO, VIDEO)”. Bombastičan, pretjeran naslov, a tekstu unutra je... nebombastičan.

Čitatelje ćete iziritirati, pojeftinit ćete članak, kao i svoj brand među ciljanom skupinom kojoj se obraćate te će vaša stranica biti manje relevantna.

Ako članak nazovete “5 savjeta uz koje će vaš native oglas biti sjajan”, privući ćete ljude koje želite privući da čitaju vaš članak. Kao što smo mi vas, recimo!

Budite potpuno transparentni

Mnogi brandovi u prošlosti su bili krivi za ovu točku, nemojte ponoviti njihovu grešku. Ako je vaš sadržaj oglas, budite nedvosmisleni da se radi o oglasu. Ovdje primarno mislimo na plaćene članke ili suradnju s influencerima. Transparentnost ne dovodi do manjeg efekta reklame, nego upravo suprotno, stvara povjerenje između vas i potencijalnog kupca.

Neki vjeruju da bi native oglasi trebali biti potpuno asimilirani i zakamuflirani u okolni, neplaćeni sadržaj. Mi se ne slažemo s tim, a s tim se ne slažu ni rezultati istraživanja kojeg je 2017. proveo Contently. Rezultati su pokazali da je transparentnost oglašavanja ne škodi rezultatima oglasa.

No, logika nalaže isto. Naime, ako ste vi kao brand platili plaćeni članak ili suradnju s influencerom, vjerujemo da želite da se vaše ime veže uz tu suradnju! Isto tako, Instagram nalaže da influenceri pod prijetnjom bana moraju staviti “paid sponsorship” tag na postove koji su plaćeni.

Pokušajte uključiti jasan call-to-action (ilitiga CTA) u svoju komunikaciju

Ljudi vole da ih se navodi, da im se kaže što je idući korak koji bi trebali napraviti. Zvuči surovo, ali je istina, pogotovo u marketingu.

Zato pokušajte u svaki svoj copy uključiti i CTA. Jer, osim što će biti jasna namjera copyja, pomoći će i u konvertiranju potencijalnih kupaca.

Isto tako, pobrinite se da CTA bude jasan i nedvosmislen. “Predbilježite se na naš newsletter”, “Saznajte više na...”, “Iskoristite sjajne popuste na...” i slično.

“Spelčekirajte”, provjerite činjenice i peteroduplo pročitajte prije objave

Vjerojatno si mislite u sebi – “pa naravno da ću ovo napraviti!”. Naravno da hoćete, ali provjerite još jednom. Pa nakon toga – još jednom. Nakon što to sve obavite, dajte svježem paru očiju da provjeri vaš oglas još jednom. Tada je tek spreman za objavu.

Ovo govorimo iz našeg osobnog dvadesetogodišnjeg iskustva u kojem je bilo puno naučenih marketinških lekcija, a ovo je jedna od najbitnijih – sve provjerite više puta. Jer kada članak ili oglas bude dignut, često je šteta već učinjena.

I za kraj...

Na kraju, da biste što efikasnije svoju publiku vodili kroz funnel, potrebno je znati njihove potrebe. Tome mogu pomoći gore napisani savjeti što trebate, a što ne trebate raditi kad pišete native oglas. Zato uvijek kažemo, content koji stvara engagement s korisnicima je temelj svake uspješne native marketinške kampanje koja će vam stvoriti toliko željene konverzije.

Izvor: https://www.semrush.com/blog/native-advertising-how-to-write-content-that-converts/

 

Izbor radova