Jedna je od posljedica pandemije uzrokovana koronavirusom sve češća pojava digitalnih nomada. Riječ je o osobama koje posao mogu obavljati gdjegod imaju dostupan i brz Internet. Takav lifestyle često biraju zaposleni u digitalnoj agenciji ili IT sektoru koji pojedincima omogućavaju fleksibilnost oko raspodjele radnog i slobodnog vremena.

LOGIC blog digitalni nomadi

Digitalni nomadi koriste različite platforme za komunikaciju na daljinu i mobilne aplikacije za videopozive kao što je Zoom aplikacija. Više o temi kako Zoom iskoristiti kao marketinški alat pročitajte ovdje. Sve što je zaposleniku potrebno da bi preselio svoj ured u okruženje koje mu najviše odgovara je mobilni uređaj, prijenosno računalo, punjač, mobilne aplikacije za komunikaciju i bežični internet.

Hrvatska i digitalni nomadi

U studenom prošle godine izglasan je Zakon o strancima prema kojem se reguliraju vize za digitalne nomade. Osim toga, Hrvatski je sabor ukinuo godišnje kvote za zapošljavanje stranaca. U Zakonu o strancima naveden je članak 43 u kojem je definirana službena definicija digitalnog nomada - „državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.“

Osnovana je i Udruga digitalnih nomada Hrvatska kao podrška onima koji svoj ured žele preseliti u Hrvatsku. Udruga je za glavni cilj navela pružanje općih informacija o životu i radu u Hrvatskoj, pružanje edukacija, povezivanje s pružateljima usluga i predstavljanje njihovih problema vlasti.

U nastavku teksta donosimo vam popis prednosti i nedostataka digitalnog nomadstva.

Prednosti digitalnog nomadstva

#1 Obavljanje posla kada i gdje želiš

Birajući nomadski način života imaš priliku raditi gdje i kada poželiš. Ako te umara dugo sjedenje u zatvorenom prostoru, možeš izaći u prirodu ili sjesti na plažu i tamo odrađivati dnevne zadatke. Više nije bitno je li netko „jutarnji tip“ ili noćna ptica“ jer posao obavljaš kada ti najviše odgovara. Naravno, treba uzeti u obzir poštivanje rokova i videopoziva, posebno ako radite sa klijentima u marketinškoj agenciji.

#2 Sloboda

Osim što imaju fleksibilno radno mjesto i vrijeme, digitalni nomadi imaju slobodu kreirati si dan prema vlastitom izboru. Tijekom radnog vremena oni treniraju, plivaju u moru, ispijaju kavu na livadi ili sjede u knjižnici nakon čega nastave s poslom.

#3 Poboljšanje kvalitete života

Digitalni nomadi često biraju egzotične destinacije za svoja nova radna mjesta gdje uživaju u ljepotama prirode, što poboljšava kvalitetu života. Boravak u prirodi donosi: toplinu, vitamin D, aktivan život, osjećaj povezanosti s prirodom, nova poznanstva i sl. Za komunikaciju s drugima koriste različite mobilne aplikacije.

#4 Nema pravila koja vrijede u uredu

Digitalni nomadi ne dolaze raditi u ured, a time izbjegavaju sve „čari“ ureda. Naime, digitalni nomadi ne mogu zakasniti na sastanak jer im je prijevozno sredstvo kasnilo ili otkazalo. Oni ne moraju slušati kolegu koji se u uredu svakodnevno žali na svoje osobne probleme jer nisu okruženi istim ljudima. Osim toga, ne moraju razmišljati tko će nahraniti kućnog ljubimca jer se neće odvajati od njih.

#5 Pojačana inspiracija i kreativnost

Putovanja su odlični izvori inspiracije zbog čega se pojedinci osjećaju motiviranijima za obavljanje posla. Promjena okruženja, novi ljudi, druga klima i prehrambene navike projiciraju se na efikasnije i bolje obavljanje posla.

Nedostaci digitalnog nomadstva

#1 Komplikacije oko nedefinirane adrese stanovanja

Jedan od nedostataka digitalnog nomadstva je izazov oko vođenja evidencije stanovanja. Na primjer, plaćanje državnog poreza na dohodak prilikom ostvarivanja dohotka u više država zahtjeva puno detaljnije vođenje same evidencije. Osim toga, zdravstveno osiguranje, životno osiguranje i invalidsko osiguranje su najčešće vezane uz pojedinčevo prebivalište.

#2 Teško je napraviti budžet

Premda digitalni nomad ne mora plaćati stanarinu svaki mjesec, putovanja iziskuju druge troškove koji se trebaju pokriti. Neki od njih su troškovi goriva i općenito troškovi prijevoza koji variraju od države do države, a osim toga ovise i o valuti države u kojoj se pojedinac nalazi.

#3 Loš internet

Čak i u 2021. godini postoje mjesta na kojima internet nije dostupan. Osim toga, osobe s fleksibilnim radnim mjestom moraju računati na to da u prirodi nema javnog wi-fija na koji se mogu spojiti, nego su ovisni o bežičnom internetu.  

#4 Jednostavna distrakcija

Fokusiranje na posao zna biti izazovno kada se nalazimo u novom okruženju i novim iskustvima. Digitalni nomad treba pronaći ritam uz koji može kvalitetno dovršiti posao bez viška distrakcije.

#5 Usamljenost

Premda okruženi novim ljudima, osobe koje su zamijenile ured nekim nepoznatim, egzotičnim okruženjem, često su nostalgični za obitelji i domom. Osim toga, neki teže pronalaze lokalne ljude koji su spremni za nova prijateljstva. Mobilne aplikacije kao što su Zoom ili WhatsApp pomažu u održavanju komunikacije

Digitalno nomadstvo nije za svakoga zbog svojih izazova na koje osoba treba računati kada se odluči na takav lifestyle. Ovisno o osobnim preferencijama i životnim vrijednostima najbolje je da svatko za sebe procijeni odgovara li mu takav način života.

Izvori:

https://www.theremotenomad.com/blog/the-pros-and-cons-of-being-a-digital-nomad

https://www.investopedia.com/terms/d/digital-nomad.asp

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2020_12_133_2520.html

Izbor radova