Priča kreće kad je dotični novinar Guardiana Ben Hammersley bio pred kraj roka za pisanje kolumne o internetskim radio blogovima. 

Trebala mu je rečenica da ispuni broj riječi, odnosno stranicu. Pala mu je na pamet ingeniozna tvorenica - “Kako ćemo nazvati ovaj novi fenomen - audioblog? Možda podcast?”

Od umotvorine do Oxford Dictionarya

Par mjeseci kasnije dobio je poziv od Oxford English Dictionaryja s pitanjem je li izmislio riječ “podcast” s obzirom da nemaju još nijedan citat vezan uz tu riječ. 

Podcasti nisu rođeni tu večer, ali ih je Ben Hammersley krstio. 

 

How podcasts went from unlistenable to unmissable - BBC News

Hvala Benu za naziv podcast, ali i za ovaj sjajan brk. (izvor)

Sam termin podcast dolazi od spajanja riječi iPod i radio broadcast. Iako je podcast u svojim infantilnim oblicima postojao i prije, iPod je ubrzao  i oblikovao strukturu tedefinirao što je zapravo podcast. 

Možda su neki od vas zaboravili, no podcasti su svojevremeno bili isključivo audio format. Kroz boom MP3 formata početkom ranih 2000-ih, što se odvijalo uz eksploziju prijenosnih MP3 playera, podcasti su besplatno downloadani i slušani preko iPoda i ostalih MP3 playera. 

Idući prirodni korak u razvoju podcasta je integracija podcasta u iTunes, nakon čega je došlo do još veće raširenosti, podizanja kvaliteta samog sadržaja kao i stvaranja prvih poznatijih podcasta i hostova. 

 

Getting your podcast featured on iTunes is not your "big break"

Appleov App store - zadnji korak prije booma (Izvor)

 

Kada se priča o razvoju podcasta, ključni epitet je “prirodan”. Popularnost i razvoj podcasta od njegovih početaka do danas je došao prirodno, mic po mic. Zbog svog gradacijskog razvoja, jako male su šanse da se radi o trendovskom formatu, kao što neki kritičari (ili radio puristi) znaju spomenuti. 

Zašto se oglašavati u podcastima?

Možda će zvučati pretenciozno, no podcast je promijenio način na koji upijamo audio i video sadržaj. To su, kao i uvijek, prepoznali i marketinški stručnjaci. 

Razlog je, naizgled, jednostavan - podcasti nude jedinstvene prilike za marketinški rast i profitabilnost. 

Jedan od razloga za to je blokiranje konkurencije. 

Europsko prvenstvo još uvijek je u žiži zbivanja pa ćemo iskoristiti topikalni primjer. 

Uzmimo za primjer da ste vi brend piva i (prirodno) želite se reklamirati tijekom nogometne utakmice. Prije, tijekom poluvremena i poslije utakmice vrijeme je za reklame. Platite emitiranje vaše reklame - super, ali plati i ostalih pet pivskih brandova. Osoba kojoj se obraćate vidjet će vašu reklamu, ali vidjet će i sve ostale. 

To nije slučaj kod podcasta. 

Zahvaljujući ekskluzivi koju ima sponzor, vaš pivski brand će biti jedini kojeg će voditelj i gosti promovirati. 

A ta promocija dolazi potpuno neusiljeno - ljudi trebaju nešto piti tijekom sat vremena pričanja, zar ne? Ako se radi o video podcastu, vaše pivo cijelu je emisiju u kadru, gledatelj dobije osjećaj da su i voditelj i gost odabrali vaš brend, a ne da se radi o reklamiranju. 

 

 Velika svjetska zvijezda stigla u Hrvatsku: Po cijelom svijetu pričam o  'Lijepoj vašoj' - Večernji.hr

Koliko pivskih brendova vidite u Podcast Inkubatoru?

 

S tim dolazimo i do idućeg razloga zašto je reklamiranje na podcastima toliko efikasno - organska priroda reklama. 

TV spot, Youtube bumper, radio spot, display oglas… Raznoliki su oblici oglašavanja, ali većini je zajednička jedna stvar - ljudima je jasno da se radi o reklami. 

Kod podcasta ta granica između subliminalne i eksplicitne reklame postane… mutna. 

Često voditelji u par intervala kažu tko je sponzor, vaše pivo, ali način na koji to kažu je prirodan. Najčešće to nije slogan tipa  “Pijte naše pivo jer je najbolje pivo!”, nego je nešto u stilu “Zahvaljujemo se našem sponzoru, ja osobno uvijek u kafiću naručim ovo pivo, pa ga mogu i osobno preporučiti.” Često i gosta uključe u razgovor o vašem brendu!

Isto tako, većina podcasta bira brendove koje smatraju dobrim, što nas dovodi do trećeg razloga - povjerenja između voditelja podcasta i njegove publike. 

Što mislimo pod tim? 

Osoba bira gledati baš taj podcast zato što smatra da je voditelj osoba od povjerenja, a osim toga, gosti koji dolaze i teme koje se obrađuju odgovaraju ukusima te osobe. 

S obzirom da gledatelj vjeruje podcastu, vjeruje i kad kažu da je baš vaše pivo njihov osobni odabir. Voditelja podcasta možemo zato nazvati objektivnim influencerom, osobi koja bira promovirati brend, a ne osobi kroz koju se brend promovira. 

Što nam budućnost nosi? Milijarde. 

Svi ovi razlozi su, nadamo se, dovoljni da vas uvjere u potentnost i još nedovoljno istraženi potencijal podcast formata. 

Hoćete i neke brojke? Naravno da hoćete! Prije četiri godine (2017.) u marketinške aktivnosti vezane uz podcaste potrošilo se oko 220 milijuna dolara. Ove godine, predviđa se trošenje oko 1,33 milijarde dolara. Za četiri godine, 2025., predviđa se da će se ta brojka poduplati na 2,7 milijardi dolara. 

Od MP3 emisija iz kućne radinosti do marketinških brojki od 2,7 milijardi dolara. Nije loše, zar ne? 

Izbor radova